Skip to content

Med fremstillingen af dette nye ur bekræfter Patek Philippe sin kompetence og innovative ånd inden for korttidsmåling: de præsenterer en manuelt håndoptrukket urværk med to separate kronograf mekanismer og fejehænder. En af dem angiver tiendedele af et sekund – præcist og meget skarpt. Denne højteknologiske højfrekvente kaliber (5 Hz) med 31 patenter, hvoraf syv nye patenter er specifikke for den nye mekanisme, tikker ind i en platinkasse med blå skive og røde accenter. Dets sporty design understreger de yderst tekniske og præstationsorienterede facetter. Med denne tiendedele af et sekund monopusher kronograf produceret i små serier – er den lige så svær at lave som en tourbillon, en minutrepeater eller en kronograf på splitsekunder – Patek Philippe glæder feinschmeckere og entusiaster med en ny attraktion inden for store komplikationer.

Hos Patek Philippe har kronografer en rig, langvarig tradition. Siden 1856 har fremstillingen skilt sig ud med de sublime værdier af sine lommekronografer med eller uden rattrapante-hænder, ofte i kombination med andre komplikationer såsom evighedskalendere eller minutrepeatere. I ca. 1930-1931 udviklede Patek Philippe endda et lommeur med en tiendedel af en sekunds kronograf; i dag, det kan beundres i Patek Philippe Museum (Inv. P-340). Allerede i 1923, som svar på en kommission, havde Patek Philippe allerede lavet sin første kronograf på splitsekunder. Dette enkelt stykke var efterfulgt fra 1927 af de første regelmæssigt producerede arbåndsur med kronograf med eller uden rattrapante-hænder, blandt dem den legendariske Ref. 130, som blev lavet fra 1934 og frem til begyndelsen af ​​1960'erne.

De første årtier af det tredje årtusinde var særligt produktive inden for korttidsmåling. Fra 2005 udviklede Patek Philippe en omfattende række af kronografurværker med og uden yderligere komplikationer (rattrapante-visere, minutrepeatere, evighedskalendere, Årskalendere, Verdenstid), der alle blev designet og fremstillet i producentens atelierer. Disse kronografurværker byder på adskillige innovationer og patenterede optimeringer. I dag er de indlejret i en almindelig kollektion med over 20 forskellige modeller til damer og herrer.

Et kondensat af mekaniske præstationer

For yderligere at flytte grænserne for mekanisk ur og glæde aficionados af meget tekniske ure, besluttede Patek Philippe at udvikle sin første sats til en arbåndsur med kronograf, der kan måle og vise tiendedele af et sekund. Til dette formål stolede ingeniørerne på et af de in-house urværker, der var blevet udviklet i løbet af de sidste tyve år. Det var kaliberen CH 29-535 PS lanceret i 2009; den afspejler traditionel arkitektur (manuelt optrukket, søjlehjulskontrol, vandrethjulkobling)forbedret med seks patenterede innovationer og suppleres af dens split-sekunders version med to sweep kronograf visere (CHR 29-535 PS).

Den første opgave var at øge frekvensen i værket. Med en frekvens på 4 Hz (28.800 semioscillationer i timen, der lader værket og kronografviserne udføre 8 hop i sekundet), kaliberen CH 29-535 PS kan kun måle ottedele af et sekund. Omvendt slår den nye kaliber CH 29- 535 PS 1/10 med en frekvens på 5 Hz (36.000 semi-oscillationer i timen for 10 hop i sekundet) og dermed tillader måling af tiendedele af et sekund. Dette er en premiere for en Patek Philippe arbåndsur med kronograf, men den kræver også mere energi.

Men en sweep sekundviser alene og en frekvens på 5 Hz ville ikke være tilstrækkelig til at vise tiendedele af et sekund med den ønskede nøjagtighed. Urskiven på et armbåndsur giver ikke plads nok til en vægt med en mikroskopisk stram tiendedele af et sekunds graduering. Designerne besluttede sig således for at forsyne kaliberen CH 29-535 PS 1/10 med to uafhængige kronografmekanismer: en til sekunder og den øjeblikkelige 30-minutters tæller, den anden udelukkende til måling og visning af stoppede tiendedele af et sekund. 

Et patenteret koncentrisk skive

Med denne beslutning valgte Patek Philippe god læsbarhed. I overensstemmelse med producentens kundecentrerede skabelsesfilosofi var det vigtigt at sikre den ideelt organiserede, hurtige og pålidelige læsbarhed af tiendedele af et sekund, sekunder og minutter af kronografen.

Uret har to sweep kronograf visere, hver af dem drevet af en uafhængig mekanisme. Den hånd, der udfører en komplet omdrejning i minuttet, viser de stoppede sekunder på traditionel vis. 

Den anden hånd (lakeret rød i den nye ref. 5470P-001) udfører en omdrejning pr.  12 sekunder, det vil sige fem gange hurtigere end en almindelig kronografviser og fejer henover 12 sektorer opdelt i tiendedele. På denne måde kan brugeren straks aflæse de forløbne sekunder styret af perlemarkørerne og derefter på den ydre jernbanesporskala aflæse antallet af forløbne tiendedele af et sekund, der afgår fra den sidste røde markør. Minutterne af korttidsmålingen vises af den øjeblikkelige 30-minutters tæller på den underordnede skive klokken 3.

Givet så meget enkelhed i brug, er det patenterede systems hjerte en sand skattekiste af geniale løsninger i urværket, men ude af syne. Som sædvanlig hævede Patek Philippe barren og specificerede, at ny kaliber bør opfylde ambitiøse krav i enhver henseende. Uret skal ikke kun kunne måle og vise tiendedele af et sekund, men også bevare denne præcision under en 30-minutters løbetur af kronograf. Derudover skulle kaliber CH 29-535 PS 1/10 bygges så kompakt som muligt, samtidig med at diameteren af ​​basiskaliberen (29,6 mm) bibeholdtes og kun tillod en lille højdeforøgelse (fra 5,35 mm til 6,96 mm) – på trods af to kronografmekanismer og i alt 396 dele. Som en sand præstation i miniaturisering, dette nye værk er endnu kortere end rattrapante kaliber CHR 29-535 PS (7,1 mm).


Energistyring og høj præcision

Patek Philippe Grand Complication, der er skabt på denne måde, er lige så kompleks som en tourbillon, en minutrepeater eller en kronograf på splitsekunder. For frekvensen på 5 Hz og integrationen af ​​en anden kronografmekanisme med en højhastighedsviser, kræver den nye kaliber CH 29-535 PS 1/10 betydeligt mere energi. For at mestre og begrænse dette energibehov måtte ingeniørerne gribe ind i alle afkroge af urværket. Og selvfølgelig dominerede udtrykket "præcision" hele udviklingen af ​​urværket.

Udfordringen begyndte med en enkelt hovedfjeder, der var nødvendig for at give energi til hele urværket. Patek Philippe omarbejdede denne komponent og øgede dens effektivitet for at bevare amplituden af ​​balancefjederen så meget som muligt og for at sikre optimeret hastighedsstabilitet. For at øge den tilgængelige energi og øge kraftreserven blev diameteren af ​​tøndedornen reduceret og denantallet af hovedfjederspoler steg. Et patenteret hak reducerer spændingen af ​​glidetøjlen under oprulningsprocessen og eliminerer dermed risikoen for skader på grund af den øgede kraft.

En højteknologisk regulatormekanisme
For at håndtere de tre udfordringer - effektivitet, pålidelighed og hastighedsnøjagtighed - besluttede Patek Philippe at bruge sit Oscillomax®-ensemble, der var udviklet af "Patek Philippe Advanced Research"-afdelingen. Denne højteknologiske regulatormekanisme blev præsenteret i 2011, fik 17 patenter og har tre innovative komponenter, der er afhængige af alle fordelene ved Silinvar®-teknologien – den er baseret på et derivat af silicium med ekstraordinære fysiske og mekaniske egenskaber (let, robust, antimagnetisk osv.). Ensemblet opererer med en Spiromax® balancefjeder med en patenteret endekurve og en indre nav (patent udstedt i 2017, Ref. 5650), en Pulsomax® escapement bestående af et håndtag og et flugthjul med omfattende omarbejdede geometrier samt en Gyromax® balance i Silinvar® med guldindlæg. Det er første gang siden lanceringen af ​​evighedskalenderen "Patek Philippe Advanced Research Ref. 5550P“ (2011), at Patek Philippe har tilføjet Oscillomax®-ensemblet i sin nuværende kollektion. Men denne beslutning spiller en afgørende rolle for den ekstraordinære ydeevne af det nye kaliber CH 29-535 PS 1/10 værk. Og det muliggør den høje hastighedsnøjagtighed med en maksimal afvigelse på -3/+2 sekunder pr. dag specificeret af Patek Philippe Seal - på trods af den klart højere energi i urværkets forbrug.

Flydende og perfekt synkroniserede håndoptræk

En anden stor udfordring opstod under udviklingen af ​​kaliberen CH 29-535 PS 1/10 med hensyn til kvaliteten af ​​skive, især af tiendedele af et sekund. De to kronografdisplays skal være perfekt synkroniseret. På trods af den høje rotationshastighed skal tiendedel-sekundviseren bevæge sig flydende uden hop eller vibrationer. Også her udviklede og implementerede producentens ingeniører innovative løsninger.

Mekanismen til at vise tiendedele af et sekund modtager sin energi via et drivhjul fra det fjerde hjul i basisurværket. Patek Philippe designede drivhjulet i et nyt todelt arrangement: det øverste hjul med fleksible eger, det nederste med stive eger. Takket være dette patenterede anti-backlash princip, der er både kompakt og energibesparende, tænderne på drivhjulet udøve en elastisk kraft på koblingshjulet, hvilket eliminerer enhver risiko for håndvibrationer.

Så snart kronografen startes, går det tiendedels sekunds drivhjul (med en omdrejning i minuttet) i indgreb med det tiendedel af et sekunds tandhjul, der udfører en omdrejning på 12 sekunder (drejer fem gange hurtigere). For at muliggøre denne "acceleration" forsynede Patek Philippe tandhjulet på tiendedelen af ​​et sekund med mikrotand: 136 tænder på en tandhjulsdiameter på 1.469 mm og med en tandhøjde på 30 µm. Forspændingskraften, som koblingshjulet udøver på tandhjulet, undertrykker tændernes tilbageslag. Mange individuelle tiltag maksimerer skærmens nøjagtighed.

 

En gennemprøvet støddæmper

En anden uundværlig foranstaltning, der er nødvendig for en brugercentreret løsning, vedrører støddæmperen. Den nye kaliber CH 29-535 PS 1/10 skulle håndtere alle krav og risici, som den ville blive udsat for ved daglig brug. Til dette formål udviklede Patek Philippe to patenterede mekanismer. En af dem er en støddæmperkrog, der ville sikre koblingsvippen under hele korttidsmålingenbehandle. Den anden bruger "ubalancer" (tyngdepunkter, ikke at forveksle med rotationscentre) af komponenter i mekanismen til tiendedele af en sekunds kronograf. I tilfælde af en stød, kompenseres accelerationsværdierne for de komponenter, der udsættes for det, i stedet for at blive kumuleret. Resultatet er, at alle komponenter forbliver i de ønskede positioner, hvilket eliminerer enhver påvirkning af urets korrekte funktion.

En monopusher kronograf

Den sidste bemærkelsesværdige funktion: Kronografen har en enkelt pusher ved 2-tiden, der successivt udfører start-, stop- og nulstillingskommandoer. Dette monopusher-arrangement minder om de klassiske kronografer og vil glæde aficionados af tekniske ure. Ud over de patenterede specielle funktioner i kaliber CH 29-535 PS 1/10, legemliggør det nye ur den sømløse parring af tradition og innovation, der udgør kernen i Patek-filosofien.

Bagsiden af ​​safirkrystal (kan udskiftes med den solide platinbagside, der leveres sammen med uret) giver en spektakulær udsigt over kaliberen CH 29-535 PS 1/10 med dens filigrerede komponenter og omhyggeligt udført finissage (broer med affasede og polerede kanter, Genève-striber osv.). De indgraverede, forgyldte inskriptioner "Oscillomax 5 Hz" og "GyromaxSi" på broerne henviser til de innovative urværkskomponenter.

 

En resolut sporty stil

Et urværk, der udelukkende er dedikeret til ydeevne og korttidsmålinger, skal beskyttes godt, så Patek Philippe skabte et uendeligt sporty ydre. For at dække over dette kondensat af teknisk dygtighed, valgte fremstillingen platin, det mest ædle metal, men også det sværeste at bearbejde. Den blidt afrundede kasse har samme design som den manuelt opviklede Ref. 5370 Split Seconds Chronograph lanceret i 2015. Som en speciel funktion har den en konkav kant, der danner en perfekt overgang til det let hvælvede safirkrystalglas. Kassens flanker er let forsænkede og satin-behandlede, tappene er subtilt buede og har dekorative cabochons i enderne af 

fjederstængerne. Som alle Patek Philippes platinmodeller er Ref. 5470P-001 er prydet med en fejlfri brillant mellem hornene ved 6-tiden.

Urskivens elegante blå harmonerer usædvanligt godt med de skindene refleksioner i platinkassen, og tilbyder samtidig den perfekte kontrast for den sprøde læsbarhed af de enkelte displays. Kronograf-sekunderne er angivet med en sandblæst og rhodineret stålhånd på en minutskala med små guldperler. Tiendedelene af et sekund vises med en slank hånd i Silinvar®. Fordi det er så let, sparer det højteknologiske materiale energi, men har den nødvendige stivhed til at modstå det stød, der opstår, når kronografen brat stoppes. Takket være en ny patenteret proces til dekoration af Silinvar®-hånden, i dette tilfælde rødlakeret, og et andet patent vedrørende fastgørelse af røret til Silinvar®-hånden ved slaglodning, lykkedes det for første gang Patek Philippe at bruge det lovende materiale til ydre funktioner i et ur. Viserens røde farve er også gentaget på markørerne på jernbanesporskalaen til aflæsning af tiendedele af et sekund. Så længe kronografen ikke fungerer, er de røde og grå kronografvisere overlejret og ligner en enkelt hånd. Når en korttidsmåling er startet med pusheren klokken 2, starter den sin fascinerende ballet med to separate rotationshastigheder. Den øjeblikkelige 30-minutters tæller klokken 3 og de små sekunder klokken 9 har skarpe jernbanesporskalaer for at forbedre læsbarheden af ​​de respektive informationer.

Den nye 5470P-001 bæres på en marineblå kalveskindsrem med et præget stofmønster og røde dekorative sømme i perfekt harmoni med urskivens farver. Dens foldespænde i platin sikrer komfort og sikkerhed på håndleddet.
Credit: Patek

popular-article
Komplikationer og ikoniske designs: otte nyheder, der viser Patek Philippes fortræffelighed.
popular-article
Eksklusive brugte ure
popular-article
Patek Philippe Nautilus - One of the world’s costliest watches is made of steel
popular-article
GENFØDELSEN AF ET SCHWEIZISK UR-IKON