Skip to content

Patek Philippe introducerede Nautilus i 1976. Siden da er det blevet et af Patek Philippes mest eftertragtede ure. Uret har om 4 år 50 års jubilæum - dette er selvfølgelig et år vi glæder os utrolig meget til. Nedenfor kan du læse om de mere end 40 år uret allerede har haft på markedet. 

Uret blev introduceret i 1976, og det var ikke det første luksussportsur i stål - det var Audemars Piguet med deres Royal Oak 5402ST i 1972. Nautilus var dog placeret endnu højere, rent prismæssigt, og havde sloganet "One of the world’s costliest watches is made of steel" "Et af verdens verdens dyreste ure er lavet af stål" Uret tiltrak sig og megen opmærksomhed med sin karakteristiske form, som er hverken rund eller rektangulær. Men derimod ottekantet - inspireret af skibskoøjet - og med siderne buende udad, som symboliserer hængslerne på et skibskoøjet. På Nautilus har de fået øgenavnet "ørerne". Uret bliver også refereret til "Jumbo" og med god grund - det var nemlig forud for sin tid, der dengang dikterede et "normalt" mål på 35-36mm., og her var Nautilus 3700 i 42mm i diameter. En diameter der den dag i dag er den mere gængse størrelse, specielt for herreure. 

Patek Philippe 3700

Patek Philippe ref. 3700

Uret er, som Royal Oak, designet af Gérald Genta. Genta præsenterede sin skitse af Nautilus for Patek Philippe i 1974. Urkassen var, som beskrevet ovenfor, inspireret af et skibskoøje med tilhørende hænglser. Skive var blå med vandrette striber og lænke meget karakterisk og ikonisk, hvilken gav uret karakter og meget let genkendeligt. Patek Philippe, hvis kollektioner der dengang primærk bestod af uret med store komplikationer som evighedskalender og minut repetition, var meget skeptiske overfor dette nye design. Men valgte, tvivlen til trods, at introducere uret to år senere, under navnet "Nautilus".

Navnet "Nautilus" kommer fra Jules Vernes klassiske roman 20.000 ligaer under havet. Kaptajn Nemos udbåd blev ofte afbildet som havde en oval form. Urets lighed er ikke kun med skibskoøjerne rent visuelt. Som et koøje tjener siderne til at fastgøre ringen til kabinettet, så der kun er én åbning ud over kronen. Urværket og urskiven er begge taget ud af urkassen forfra. En sådanne konstruktion var nødvendig for at opnå urets vandtæthed på 120 meter, hvilket på det tidspunkt var særligt højt. Nautilus-navnet understreger denne funktion.

Patek Philippe Nautilus historien

Reference 3700, som var det allerførste Nautilus, havde værket 28-255, som blev udviklet af Jaeger-LeCoultre for Vacheron Constantin, Patek Philippe og Audemars Piguet i 1967. Det er det samme værk Audemars Piguet har brugt i deres klassiske Royal Oak helt frem til i år 2022, og hedder hos Audemars Piguet caliber 2121.

Som med Royal Oak, så var efterspørgsel i starten ikke så stor, på Nautilus. Det ændredede sig dog radikalt, da Patek Philippe valgte at introducerede Nautilus til kvinder i 1980 med et batteridrevet værk, og et år senere lavede uret i en mellemversion til herre, der målte 37mm i diamater, reference 3800. Reference 3800 er også det første Nautilus som havde Patek Philippe automatiske in-house værk. I 1996 introducerede Patek Philippe en mere særegen version af uret med helt galt sort skive og romertal. De mindre versioner af uret gjorde at reference 3700 fik sit tidligere omtalte navn "Jumbo". Efter de mindre versioner blev introduceret kom der også en mulighed for at købe urene i guld. Modellen 3700 blev produceret indtil 1990. Det var først i 1998 at Patek Philippe producerede et Nautilus i sin originale størrelse igen, det var tilmed også det første Nautilus med en komplikation, gangreserveindikatoren. Modellen var 3710 og er senere blevet refereret til som "Comet", da gangreserveindikatoren ligner en kommet. Modellen var med galt sort skive og romertal.

Patek Philippe Nautilus 3710

Patek Philippe Nautilus ref. 3710, photo credit: antiquorum.swiss

I 2004 introducerede Patek Philippe modellen 3711, som var meget lig originalen, dog med to tvist, uret var i hvidguld og skiven var sort med vandrette linjer. Det havde også den automatiske in-house caliber 315SC. Modellen blev kun produceret from 2004-2005. I 2005 blev modellen 3712 introduceret, det var den anden model med komplikationer i, og her var der mere end en gangreserveindikator, der var nemlig også månefase og en lille subdial med dato. Skiven er meget asymmetrisk, og er meget lig med stålmodellen, 5085 "Neptune" fra 1998, og er den vi i dag finder på 5712, som erstattede den allerede året efter i 2006. 3712 er den sidste model der blev produceret i den oprindelige urkasseform, som så lyset i 1976.

Patek Philippe 3712

Patek Philippe Nautilus ref. 3712, photo credit: sothebys.com

2006 var Nautilus 30'års jubilæum og her introducerede Patek Philippe modellen 5711. Modellen var blevet opdateret med en rundere kasse - ørerne på siden vendte nu udad, istedet for indad. Selve konstruktionen på kassen var også lavet om. Den bestod ikke længere af et kombineret bund og midterparti med top. Men var nu i en klassisk tredelt kassestruktur. Det til trods, bestod vandtætheden stadig på de 120 meter. En anden stor opdatering, som er værdsat blandt mange urentusiaster, var den gennemsigtige bagkasse, så værket kan nydes, når uret vendes. Uret blev også ustyret med en skekundviser, så det blev et tre-viser i stedet for to-viser, som det var i 1976. Modellen blev et kæmpe hit og efterspørgslen oversteg hurtigt udbuddet. Modellen er i dag udgået og er, ligesom sin forgænger, en klassiker.

Til jubilæet blev der også introduceret en kronograf - referencen 5980 i stål med den klassiske blå skive. I denne model sad den nyudviklede kaliber Caliber 28-520 C. Det var, selvsagt, det første Nautilus med kronograf. Modellen findes i dag kun i stål/guld og i rosaguld.

Patek Philippe Nautilus 40th anniversary 5711+5976

I 2016, hvor Nautilus-modellen havde 40 års jubilæum, blev 5711 modellen præsenteret i en limiteret udgave med 700 eksemplarer i platinium og en ny 44 mm., reference 5976, denne model er lavet i hvidguld og limiteret til 1.300 eksemplarer. På begge modeller var der brugt baguetter på skiven som timemarkører, og midt på skiven er printet "40 1976-2016". Modellerne blev nogle urentusiaster opfattet for prangende. Det til trods og deres meget højeprissætning, blev begge modeller udsolgt meget hurtigt. 

I 2018 på Baselworld introducerede Patek Philippe det første Nautilus med evighedskaleder. Urskiven har det klassiske evighedskalereder udtryk, som vi kender fra Patek Philippes andre evighedskaleredere. Til modellen har Patek Philippe udviklet et helt nye værk med mikrorotor, 240 Q. Uret er i hvidguld og har en helt fantastisk blåskive.   

 Patek Philippe Nautilus 5740G

I 2021 annoncerede 5711 to farewell-modeller, da modellen udgår. De to ure har begge grøn skive og er i stål. Det har den helt klassiske udtryk, hvorimod det andet er prydet med diamanter rundt i urkransen. Også disse to modeller blev udsolgt på rekordtid. 

Patek Philippe 5711+5711 buguette

Photo credit: italianwatchspotter.com

Patek Philippe valgte i samarbejde med Tiffany&Co at udgive et allersidste eksemplar af 5711. Denne model har Tiffany&Co mintgrønne farve på skiven og påtrykt Tiffany&Co. Dertil er det også Patek Philippe og Tiffany&Co's lange samarbejde (170 år) og dette er påtrykt direkte på den gennemsigtige bagkasse, 1851-2022.  Modellen er produceret i 170 eksemplarer. Det første blev solgt på auktion auktion for 6.500.000 USD, hvilket er en pris der er mere end 120 gange retailprisen.

Patek Philippe 5711 Tiffany&Co

 

I den den nuværende kollektion, foruden dame modellerne, findes der fem forskellige Nautilus ure:

- 5712, hvor der er gangreserveindikator, månefase og subdial med viserdato. Uret har Kaliber 240 PS IRM C LU, med mikrorotor.

- 5726, der har Patek Philippes årskalender, månefase og 24 timers indikator der er integreret rundt om månefase. Denne model har Kaliber 324 S QA LU 24H/303.

- 5980, med kronograf og kaliber 28-520C.

- 5990, der har Travel Time, kronograf, og dag/nat-indikator. Pusherene der intelligent er integreret i “øret” på urets venstre side styrer Travel Time funktionen - det er meget raffineret udført. Uret har Kaliber CH 27-520 C FUS.

- 5740, der har evighedskalender og er det mest komplicerede Nautilus der er produceret. Kaliberen med mikrorotor der sidder i uret er 240 Q.

Nautilus-modellen har status som et ikonisk ur, dette er både bevist via den helt enorme efterspørgsel. Den ikoniske status blev også vist da Tiffany&Co modellen blev solgt for det helt abnorme beløb, på auktionen i 2021, og slog om noget det første Nautilus slogan fast: "Et af verdens dyreste ure er lavet af stål". Vi er spændt på at se hvordan modellen udvikler sig, og specielt ser vi frem til 50 års jubilæet i 2026.

popular-article
Komplikationer og ikoniske designs: otte nyheder, der viser Patek Philippes fortræffelighed.
popular-article
Eksklusive brugte ure
popular-article
Patek Philippe Nautilus - One of the world’s costliest watches is made of steel
popular-article
GENFØDELSEN AF ET SCHWEIZISK UR-IKON