Skip to content

Cartier Santos Det første armbåndsur til mændDet første Cartier Santos-Dumont. Foto fra: italianwatchspotter.com

Det første armbåndsur til mænd

Der er ikke mange der ved det, men Cartier har måske gjort en af de mest betydningsfulde opfindelser indenfor urindustrien - det første herrearmbåndsur, Cartier Santos. 

Det hele startede tilbage i 1904

Tilbage i 1904 designede Louis Cartier, Cartier Santos, til sin nære ven Alberto Santos-Dumont. Grunden til at dette kom i stand var, at Alberto havde brokket sig til Louis over, at det var svært som pilot at bruge et lommeur. Cartier Santos blev herved det første masseproducerede herrearmbåndsur, og det første pilotur.

Alberto blev i 1906 under en flyvning filmet med et Cartier Santos på armen - Cartier Santos blev altså det første armbåndsur båret under en flyvning.

Designet til Cartier Santos er inspireret af de firkantede lommeure, som Cartier tidligere havde lavet. Kassen blev lavet i robust stål og skruerne er sat efter samme mønster, som Eiffeltårnets ben er fastgjort. Skiven med de romerske tal er lavet, så den skal reflektere de mange gader og boulevarder, der er i Paris.

I 1911 blev Cartier Santos-Dumont sat i masseproduktion som det første herrearmbåndsur. Uret var, som før nævnt, designet af Louis Cartier, og urværker blev leveret fra Jaeger.

Uret blev lavet efter samme mål som det laves i dag, 25mm. x 35mm. Og kom i flere forskellige varianter, herunder i platin og guld. Noget som også var helt særskilt ved uret var dets foldespænde, dette var også udviklet af Cartier, og i mange år var Cartier de eneste som havde ure med foldespænde.

Cartier Santos var et meget populært ur helt indtil anden verdenskrig. Under denne kom der mange militærure frem, som var runde, og disse havde befolkningens interesse, hvilket gjorde at Cartier Santos blev mindre populært.

Et luksus sportsur og Quartz-krisen

Som mange sikkert ved, så skete der noget helt specielt i 1970’erne; de nye luksussportsure kom frem som en reaktion på Quartz-krisen. De to mest signifikante blev designet af Gerald Genta, Audemars Piguet Royal Oak (1972) Patek Philippe Nautilus (1976). Cartier valgte at ride med på  denne bølge og kom i 1978 med deres version på et luksus sportsur. Cartier Santos kom med integreret lænke, og for første gange kom Cartier med et ur i stål. Til stålet blev der dog tilføjet guld, så uret var i “two tone”. Uret i “two tone” har igennem tiden været meget populært, blandt andet igennem 1980’erne. Kort efter de havde lanceret uret i “two tone” kom der også en model som var i rent stål.

Cartier Santos 1978

Cartier Gabelée. Foto fra: italianwatchspotter.com

I 1987 skiftede Cartier Santos navn til Cariter Santos Galbée. Navnet blev ændret i forbindelse med en lancering af et nyt ur, som havde mere runde former og sad bedre på håndleddet. På grund af Quartz-krisen kom stort set alle de nye ur med Quartz værker og ikke som de oprindelige, der var med mekaniske værker.

Cartier Santos 100 og Privée Cartier Paris

I 1998 lancerede Cartier kollektionen Privée Cartier Paris, hvor der kom to Cartier Santos-Dumont modeller i platin og gult guld med et Frédéric Piguet værk, og det er måske er de mest producerede Cartier Santos til dato. Disse modeller var meget stærk historisk inspireret af de første Cartier Santos.

Cartier kom i 2004, som en del af Privée Cartier Paris kollektionen, med en re-edition af modellen fra 1913, som var en limited edition (100 i guld og 1 i platin)

Et andet bemærkelsesværdigt ur Cartier kom med i denne kollektion var en Monopusher (hvor man kan styre kronografens funktioner via en knap, der er intregreret med kronen)

Cartier Santos 100 så lyset for første gang i 2004 for at fejre Cartier Santos 100 års jubilæum. Cartier Santos 100 var et noget større ur (51mm. x 41mm). Dette blev blandet andet gjort for at tilpasse uret tidens standarder ifht. kassestørrelser. Uret føltes dog ikke så stort, da det havde meget korte horn og kun var 10,3mm. højt. Det kom dog også i en lidt mindre model Santos 100 Medium. Begge modeller var i stål og med urværket ETA (049 og 076).

Der kom også Cartier Santos 100 i andre materialer, så som guld, titanium og nogle med PVD belægning. Dertil kom nogle få med komplikationer (kronografer). En af de mere specielle modeller  var et Santos 100 skelletur (W2020018) hvor kassen var af Palladium, dette kom også i materialerne hvidguld og ADLC belagt titanium. Det som var helt særligt ved disse skelleture var, at de havde det første in-house producerede urværk fra Cartier, det mekaniske manuelle 9611 MC. Cartier Santos 100 blev produceret frem til 2017.

Cartier Santos Palladium W2020018

Cartier Santos Skeleton Palladium, ref.: W2020018. Foto fra: watchcollectinglifestyle.com

Et ikon er genskabt

På urmessen SIHH i 2018 kom Cartier med hele 13 nye Santos ure i to størrelser, medium (35mm. x 41,9mm.) og large (39,8 x 47,5mm.) Urene der blev introduceret er meget tro mod de første Santos kollektioner, og så har de runde afrundinger fra Galbée modellerne. Modellerne kom i et stort udvalg ifht. materialevalg, det var både muligt at finde dem i stål og mange forskellige ædelmetaller. Og lige såvel som i 2004, kom der i 2018 også skelleture. Foruden skelleturene, som har in-house værkerne 9611 (stålmodellerne) og 9616 (ædelmetalmodellerne), så er urværket der er brugt i disse ure  Cartiers automatiske in-house urværk, 1847 MC. 

Cartier Santos two tone

Cartier Santos fra 2018 i two tone. Foto fra: ablogtowatch.com

En anden yderst bemærkelsesværdig ting der var ved disse ure er Cartiers patenterede QuickSwitch system, som gør det muligt selv at kunne fjerne led fra lænken, skifte fra lænke til rem eller omvendt, uden du behøver gå til urmager, idet Cartiers QuickSwitch gør det meget simpelt at udføre denne manøvre for dig.

De nyeste Cartier Santos

På SIHH messen i 2019 kom Cartier med to nye modeller, Cartier Santos-Dumont Quartz og Cartier Santos Chronograph.

Cartier Santos Chronograph er meget interessant, da den kommer med en monopusher og med in-house værk (1904-CH MC) fra Cartier. Uret er et superflot og et meget sporty ur.

Cartier Santos-Dumont kommer, som modellerne introduceret i 2018, i to størrelser. Størrelserne er small (38mm. x 27,5mm.) og large (43,5mm. x 31,4mm) og kassen kan vælges i stål, stål og guld eller guld. Modellen er meget lig, for ikke at sige en direkte re-edition, af den første model , som blev designet til Alberto Santos-Dumont. Både small og large kommer med quartz urværk, hvor batteriet, ifølge Cartier, holder 6 år. Prisen på uret er yderst attraktiv, 27.100 kr. for small og 29.000 kr. for large, og så kan du smykke dig med et ur, der har haft en meget stor betydning for og som revolutionerede hele ur-verdenen.

Cartier Santos-Dumont

Cartier Santos-Dumont i small og large. Foto fra: bloomberg.com

Cartier lancerede helt nye Santos-Dumont på Watches&Wonders 2020, bl.a. med nyt urværk - læs alt om dem her.

popular-article
Komplikationer og ikoniske designs: otte nyheder, der viser Patek Philippes fortræffelighed.
popular-article
Eksklusive brugte ure
popular-article
Patek Philippe Nautilus - One of the world’s costliest watches is made of steel
popular-article
GENFØDELSEN AF ET SCHWEIZISK UR-IKON