BLANCPAIN VERDENS ÆLDSTE SCHWEIZISKE URFIRMA HYLDER FORTIDEN
Ref. 5470P-001 1/10. Anden Monopusher Chronograph
Patek Philippe afslører sit første arbåndsur med kronograf til tiendedele af et sekunds korttidsmålinger med et nyt, meget præcist og flot urværk.
AIR COMMAND
Udover at være et af verdens ældste urmærker (grundlagt i 1735) har Blancpain også oplevet en enorm vækst (fra 10.000 ure båret i 2010 til nuværende 30.000). Det i sig selv er en imponerende historie. Men deres nyheder er også interessante, ikke mindst piloturet Air Command.
Blancpain Air Command er et spektakulært kronografur med flyback kronografværk, der er inspireret af en lignende model, som Blancpain præsenterede for US Air Force og US Navy i 1950’erne. Amerikanerne valgte dog at sige nej tak, og i stedet blev uret solgt til det colombianske flyvevåben.
Denne nye model er 0,5 millimeter større i diameter og benytter desuden et automatisk værk, kaliber F388B, modsat originalen, der benyttede manuelt Valjoux 222. Ikke desto mindre er ligheden mellem de to slående.
Blancpain Air Command anno 2019 har en diameter på 42,5 millimeter og er limiteret til 500 styk. Selve uret er lavet af stål, og drejekransen har sort, poleret keramisk indlæg. Værkets rotor, der kan nydes gennem glasbagkassen, er formet som en propel, hvilket understreger urets aviationsprægede historie.
FIFTY FATHOMS
Det legendariske dykkerur fra 1953, Fifty Fathoms, har siden relanceringen i 2003 været en af Blancpains absolut mest populære kollektioner. Den model, vi kender bedst, er forrige års lancering af stål. Diameter er stadig 45 millimeter, og materialet er stadig poleret stål. Men til forskel fra den forrige model har denne nyhed kig til værket gennem glasbagkassen. Ikke desto mindre er uret antimagnetisk på grund af vitale værkdele af silicium i den automatiske værkkaliber 1315 med hele fem dages gangreserve.
Samme ur tilbydes nu også af titanium (i midten) og også med glasbagkasse, hvilket betyder, at uret føles utroligt let om armen, på trods af at diameter er 45 millimeter. Denne titaniumversion benytter også det automatiske værk, kaliber 1315, med fem dages gangreserve og tilbydes med en sort NATO-tekstilrem, der ligeledes er med til at holde urets vægt på et absolut minimum.
Blancpain præsenterede også det limiterede Fifty Fathoms “Nageurs de Combat” (herover), der er opkaldt efter franske elitesoldater. Denne model har tallet “7” diskret indikeret på skiven. 7-tallet skyldes, at et dyk på over syv meter med ren oxygen kan være farligt. Desuden er der en hilsen til de franske militærdykkere graveret på bagkassen. Denne 45-millimeter nyhed er limiteret til 300 styk.
FIFTY FATHOMS BARAKUDA
Det er også Blancpains fortid, der præger designet af Fifiy Fathoms Barakuda. Modellens design stammer fra 1960’erne og dengang blev det brugt af den tyske Bundesmarine. Det er dog primært urets skive og visere, der hylder originaldesignet, idet den keramiske drejekrans og kasseform ikke umiddelbart ligner samme ur fra 1960’erne.
Fifty Fathoms Barakuda (yderst til venstre) har en diameter på 40,3 millimeter, og det automatiske værk, kaliber 1151, kan nydes gennem urets glasbagkasse. For at understrege urets fortid fås uret med en retroinspireret ”tropical” gummirem. Uret er i øvrigt limiteret til 500 styk.
Skrevet af: Kristian Haagen